БАБХ приканва да НЕ СЕ КОНСУМИРАТ хранителни добавки със ЗЕОЛИТ (Клиноптиолит)

Зеолит – какво представлява?

Зеолитите са голяма група минерали, които представляват водни алумосиликати предимно на натрия и калция и по-рядко на калия или бария. Характеризират се със способността си да отдават и отново да поглъщат т.нар. зеолитова вода, в зависимост от температурата и влажността на околната среда. Друго важно тяхно свойство е подчертаната им способност за йонен обмен, позволявайки им селективно да отделят и отново да приемат молекулите и йоните на различни вещества, в зависимост от тяхната големина. 

В момента на пазара се предлага с реклама на следните свойства:

  • Засилване на имунната система чрез детоксикиращия му ефект т.к. притежава отрицателен заряд, а повечето токсини са положително заредени;
  • Помага за нормализиране обменните процеси на липидите, белтъчините и въглехидратите, намалява нивото на общия холестерол;
  • Забавя процесите на стареене, подобрява вътрешно клетъчния обмен и еластичността на клетките, което се отразява върху състоянието на стави, органи, мускули и кожа. Забавя стареенето на целия организъм;
  • подобрява храносмилането – унищожава причинителите на стомашни заболявания и неразположения.

БАБХ извършва проверки на онлайн търговците на хранителни добавки вследствие на новия Закон за храните

След влизането в сила на новия Закон за храните през месец юни тази година  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна извършването на официален контрол и на търговията с храни от разстояние (онлайн търговия).

При извършвани проверки на сайтове за продажба на хранителни добавки, БАБХ установила предлагане на такива със съдържание на клиноптилолит – основна съставка на минерала зеолит.

Зеолитът не е одобрен като нова храна и не може да се употребява като такава, както и да бъде влаган в храни и в хранителни добавки.

БАБХ предупреждава потребителите да обръщат особено внимание на съдържанието на етикетите на хранителните добавки, които закупуват от магазини, аптеки, дрогерии или чрез сайтове за интернет търговия.

Приканват се всички потребители, вече закупили хранителни добавки с наименование „зеолит“ и/или такива, съдържащи в състава си клиноптилолит, да не ги консумират, а да ги върнат в обекта, от който са закупени.

Източници: БАБХ, Аптека Оптима, Зоя.БГ,  Зеофит

Екипа на dobavki.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *